Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkelfyspass igår

God morgon, eller förmiddag får man väl nästan säga så här vid 10-tiden.

Igår var jag på ett cirkelfys pass med KomIgång gruppen som jag går på varje onsdag på Friskis. Själva upplägget på träningen var rätt kul. Man har olika övningar på olika stationer. Exempelvis, armhävningar, plankan, situps, skivstångslyft med knäböj osv. Man delar in sig i grupper om två personer och gör varje övning under 45 sekunder. Det var sammanlagt ca. 10 stationer och man gick sammanlagt tre varv runt hela "banan". Första gången var kul. Andra var riktigt jobbig. Tredje höll jag på att dö om jag ska vara helt ärlig.


Att jag gav 110% trots att jag kände att kroppen verkligen sa i från var fel. Efter träningen när alla började stretcha kände jag mig svimfärdig. Jag funderade på vad det kunde bero på. KOSTEN! Jag hade (som oftast, vilket INTE är bra!) hoppat frukosten på morgonen, hämtat något litet att äta till lunch på vägen till Växjö och naturligtvis inte hunnit äta något på vägen tillbaka utan att stanna eftersom jag redan var sen. Direkt in på Friskis, bytte kläder och in på passet fort som bara den. Nu tänker den som har koll på kost och är duktig på det: "Gud vad hon är dum". Och ja, jag erkänner, det var himla dumt gjort. För jag kan också det där med kost, men är man stressad och inte har ordentliga rutiner med maten så blir det så här. Jag fick ett gigantiskt blodsockerfall, så det var bara att gå till receptionen, köpa en banan, tanka mycket vatten och få i sig bananen. Sitta ner och vänta... 15-20 minuter senare var det okej igen. Men jag säger bara det, det där gör jag inte om igen.





Efter passet hade vi 15 minuters paus och hade sedan naturligtvis en föreläsning om kost. Var ganska roligt att just det som jag klantat till det med just igår skulle präntas in i huvudet på mig strax efteråt. Men det var intressant. Det vi konstaterade, vilket jag också kan hålla med om till viss del är att dieter egentligen inte är så bra. Det bästa är att äta med förstånd. Vi gick igenom kostcirkeln med kolhydrater, fett och proteiner. Vi behöver alla delar. Något jag tyckte var intressant och som jag även hört förut är att tallriksmodellen ska vara olika beroende på vilken aktivitetsgrad man har.

Mycket stillasittande: 1/2 tallrik grönsaker/sallad, 1/4 tallrik proteiner (kött m.m.) och 1/4 tallrik kolhydrater (potatis, pasta, ris osv.)


Ganska aktiv: 1/3 tallrik grönsaker/sallad, 1/3 tallrik proteiner (kött m.m.) och 1/3 tallrik kolhydrater (potatis pasta, ris osv.)

Mycket aktiv (ex. elitidrottare): 1/2 tallrik kohydrater (potatis, pasta, ris osv.), 1/4 tallrik proteiner (kött m.m.), 1/4 tallrik grönsaker/sallad.

Ytterligare något som togs upp är att om man vill få i sig bra proteiner så ska man ta två olika typer av proteiner i samma måltid. Exempelvis ägg och räkor, kyckling och majonäs (vilket innehåller ägg), fisk och skaldjur etc. Eftersom det är bra för kroppen.

Och det jag definitivt ska försöka ta med mig är: 

- TAO= ta aldrig om.  
- Anänvänd inte för stora tallrikar. 
- Ät regelbundet 

De tre sakerna är riktigt viktiga tror jag. Ska man ta mat en andra gång så ta grönsaker och möjligen proteiner. Men inte kolhydrater. Mättnad kommer nämligen oftast inte förrän 15-20 minuter efter att man har ätit. Därför är det lätt att vräka i sig mat och den som har gjort det vet att om man äter för mycket mår man oftast inte bra efteråt. 

Tallrikarna idag är oftast alldeles för stora. Titta på hur tallrikar såg ut förr och nu. Var även kritisk till hur bakverk som t.ex. muffins eller bullar har blivit gigantiskt stora ute på fiket. Kanske är det bättre att ta något litet? 

Att äta regelbundet. Det är något jag verkligen måste börja med. Börja med frukost i lugn och ro på morgonen. Ett mellanmål på förmiddagen som t.ex. frukt. Lunch i lugn och ro mitt på dagen. Ett mellanmål som en macka eller frukt på eftermiddagen och middag på kvällen när man kommer hem. Det borde inte vara så svårt, men jag tycker det är skitjobbigt. Jag måste få in rutiner vad gäller mat. 

Apropå det så måste jag berätta en historia från helgen när jag var nere i Kalmar nyss. Jag tyckte att vi åt och åt och åt. Var nästan illamående jämt för att jag tyckte att vi åt för ofta och för mycket. Vet ni vad som hände? Jag kom hem, kände mig allmänt uppsvälld och som att jag skulle spricka. Och vad sa vågen? Ett kilo mindre. Gissa om jag blev förvånad. Men så var det. Så min lösning är nog att äta mer regelbundet, rätt och träna. 

Så, och nu ska jag göra mig i ordning, idag blir det måla staket, hämta böcker från biblioteket och ut till hästen och rida.

Ha det gott! / Mia


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nervös

Nu är det 34 dagar kvar tills jag ska opereras den 9:e juni. Fick kallelse för invägning den 2:a juni, en vecka innan operationen. Helt ärligt talat är jag skitnervös. Det har absolut inget med själva operationen, alltså själva utförandet, att göra. Jag är mer rädd för den stora omställningen det kommer att innebära. Jag har de senaste dagarna skojat om att på söndag kommer jag att ha en "svullardag" vilket innebär att jag kommer att äta vad som helst utan eftertanke. För det är sista gången jag kommer att kunna göra det, kanske sista gången någonsin. Det är ganska knäppt att jag tänker så, men det gör jag. Från och med måndag ska jag börja med lågkaloridieten, så kallad LCD. Shakes, ni som har läst min blogg sedan tidigare vet vad jag snackar om. Lågkalorishakes, typ exempelvis nutrilett eller natudiet, i fyra veckor, fram tills operationen. Sedan är det dags att lägga sig på operationsbordet och inget kommer att vara som förr, i alla fall inte vad gäller maten. Jag kommer...

LCHF

Eftersom jag ska gå ner 11-12 kilo till operationen jag ska göra har jag nu börjat med LCHF, jag har kört det tidigare men det har inte funkat lika bra då för att jag har jag inte kört det lika strikt som nu. Nu kör jag ganska strikt LCHF och det ger resultat. Jag började förra måndagen, dvs. den 18/11. Idag den 25/11 har jag gått ner 2,7 kg i vikt sedan starten! Det mest fantastiska är att jag inte känt mig hungrig eller så. Det enda är att jag avstår från kolhydratrik kost. Det jobbigaste för mig att avstå ifrån är bröd och potatis, främst pommes och chips. Godis har aldrig varit min svaghet, men däremot de saker jag just nämnt.   Det jobbigaste var de tre första dagarna måndag-onsdag. Jag riktigt kände hur kroppen skrek efter kolhydrater. Jag var dåsig och trött och otroligt hungrig hela tiden. Enligt LCHF-experter är detta väldigt vanligt och det man får göra är att helt enkelt fylla på med den mat man får äta tills man känner sig mätt, även vatten är viktigt. Det är al...

Weekend with 10 Duch fríends

This weekend friends of Harro and me from a duch homepage wich Harro is a member of were here to visit us. Here are a few pictures from the weekend.